Оригінальне, смачне і по-своєму незвичайне печиво Гата по-єреванськи, не залишить байдужими ні вас, ні ваших рідних та близьких, які спробують це частування, зроблене вашими руками з любов'ю. У ньому є якийсь національний колорит Вірменії і ваші гості відразу відчують це. Порадуйте домочадців цими невигадливими та смачними печенюшками Гата по-єреванськи. Вони стануть чудовою альтернативою до чаю звичним нам пирогам, піце та сподобаються любителям млинців, сирників чи смачних вареників.
Що потрібно для приготування тіста
- 450-500 грам просіяного борошна;
- 200 грам вершкового масла, якісного з жирністю 82%;
- 200 г сметани 20%;
- 1 куряче велике яйце;
- 2 столові ложки цукру;
- 0,5 чайної ложки соди;
- 2 щіпки солі.
Для начинки
- 5 столових ложок борошна;
- 1 склянка цукру;
- 75 г вершкового масла;
- 90 г горіхів волоських;
- 1 чайна ложка ванільного цукру;
- 1 яйце, розділене на білок та жовток;
- 1 столова ложка молока.
Приготування Гата печива по-єреванськи
1. Для тіста в просіяне борошно, додайте соду і сіль. Вершкове масло підморозьте в морозильній камері трохи, після чого швидко натріть теркою і потім перетріть із борошняним складом, а також цукром - до крихти.
2. В отриману крихту покладіть охолоджену сметану, яйце з холодильника і замішайте м'яке тісто. До рук воно не повинно липнути, але тільки якщо зовсім небагато, це допустимо.
3. Розріжте загальний шматок тіста на дві частини і розкладіть пакети, надавши форму прямокутників. Заберіть на 30-40 хвилин у холод.
4. А поки займіться начинкою: до борошна додайте цукор звичайний, потім ванільний. Викладіть холодну олію і теж, як у випадку з тістом, перетріть у крихту.
5. З двох порцій тіста розкотіть два прямокутні полотна. Змастіть сирим білком, розкладіть начинку і посипте подрібненими горіхами. Заверніть рулетами. Кожен рулет наріжте шматочками. По зрізу вилочкою зробіть візерунок.
6. Увімкніть духову шафу, t 180-185 °С. Змастіть печиво гати сумішшю молока, яєчного сирого жовтка і випікайте півгодини. Єреванське печиво гата готове - дайте йому охолонути і подавайте до кави або інших напоїв із солодкими соусами або варенням.
Смачного!