Гата – печиво по-єреванськи

Оригінальне, смачне і по-своєму незвичайне печиво Гата по-єреванськи, не залишить байдужими ні вас, ні ваших рідних та близьких, які спробують це частування, зроблене вашими руками з любов'ю. У ньому є якийсь національний колорит Вірменії і ваші гості відразу відчують це. Порадуйте домочадців цими невигадливими та смачними печенюшками Гата по-єреванськи. Вони стануть чудовою альтернативою до чаю звичним нам пирогам, піце та сподобаються любителям млинців, сирників чи смачних вареників.

Що потрібно для приготування тіста

  • 450-500 грам просіяного борошна;
  • 200 грам вершкового масла, якісного з жирністю 82%;
  • 200 г сметани 20%;
  • 1 куряче велике яйце;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 0,5 чайної ложки соди;
  • 2 щіпки солі.

Для начинки 

  • 5 столових ложок борошна;
  • 1 склянка цукру;
  • 75 г вершкового масла;
  • 90 г горіхів волоських;
  • 1 чайна ложка ванільного цукру;
  • 1 яйце, розділене на білок та жовток;
  • 1 столова ложка молока.

Приготування Гата печива по-єреванськи

1. Для тіста в просіяне борошно, додайте соду і сіль. Вершкове масло підморозьте в морозильній камері трохи, після чого швидко натріть теркою і потім перетріть із борошняним складом, а також цукром - до крихти.

2. В отриману крихту покладіть охолоджену сметану, яйце з холодильника і замішайте м'яке тісто. До рук воно не повинно липнути, але тільки якщо зовсім небагато, це допустимо.

3. Розріжте загальний шматок тіста на дві частини і розкладіть пакети, надавши форму прямокутників. Заберіть на 30-40 хвилин у холод.

4. А поки займіться начинкою: до борошна додайте цукор звичайний, потім ванільний. Викладіть холодну олію і теж, як у випадку з тістом, перетріть у крихту.

5. З двох порцій тіста розкотіть два прямокутні полотна. Змастіть сирим білком, розкладіть начинку і посипте подрібненими горіхами. Заверніть рулетами. Кожен рулет наріжте шматочками. По зрізу вилочкою зробіть візерунок.

6. Увімкніть духову шафу, t 180-185 °С. Змастіть печиво гати сумішшю молока, яєчного сирого жовтка і випікайте півгодини. Єреванське печиво гата готове - дайте йому охолонути і подавайте до кави або інших напоїв із солодкими соусами або варенням.

Смачного!