5 видів тіста від простого, заварного до дріжджового

Всі перераховані вище види тіста мають величезну популярність серед більшості споживачів добре і смачно поїсти. Вироби з них підкорили людство своїм неймовірним смаком, ароматом та привабливим зовнішнім виглядом.

В Інтернеті сьогодні можна знайти безліч способів приготування цієї основи для заморожених домашніх напівфабрикатів та готових страв, оскільки існує велика різноманітність рецептів, де використовуються звичайне просте, дріжджове та заварне тісто на окропі, мінералці, кефірі або звичайній воді. Давайте виберемо найпопулярніші й розберемо їх у цій добірці.

Основні види цього виробу з борошна та навіть картоплі для апетитних страв на всі випадки життя.

 

Існує такі основні способи приготування тіста для вареників, пиріжків, еклерів або піци:

 

1. Заварне тісто

Ця основа готується довго, але результат того вартий. Щоб кваша вийшла м'якою і смачною, підготуйте:

  • 3 столові ложки рослинної олії,
  • 3 склянки борошна,
  • 1,5 склянки окропу,
  • 1 яйце,
  • дрібку солі.

Спочатку необхідно просіяти 1,5 склянки борошна, решту залишити в окремій ємності. Додати сіль до просіяного борошна і перемішати, потім у суміші зробіть поглиблення й налийте в нього олію, туди ж вилийте окріп. Масу необхідно перемішати і дати охолонути. Коли вона стане кімнатною температурою, додайте яйце, змішайте все і залиште масу ще на 1 годину під рушником. Однозначно підходить для чебуреків, еклерів, пельменів, солоних та солодких вареників, хінкалі та навіть тістечок.

 

2. Тісто на мінеральній воді

Для його підготовки беремо:

  • 1 склянку мінералки;
  • 1 яйце;
  • 4 склянки борошна;
  • 4 столові ложки рослинної олії;
  • по щіпці дрібної солі та цукрового піску.


Вам потрібно змішати мінеральну воду, олію, сіль і цукор, вбити яйце і посіяти борошно. Воно виходить повітряне, м'яке, ніжне та дуже еластичне. Цілком підходить, як і просте тісто для ліплення вареників, пельменів, мантів, піци, печених та смажених пиріжків, а також бездрожжеве для смачних пиріжків чи круасанів до вашого смачного та корисного сніданку.

 

3. Просте тісто на яйцях та воді

Це простий та звичний кожному рецепт. Для приготування беремо:

  • 1,5 склянки теплої води;
  • 4 склянки борошна;
  • 1 куряче яйце;
  • 2 столові ложки рослинної олії;
  • 30 грам вершкового масла, щіпка дрібної солі.


Спочатку потрібно змішати вершкове масло та воду, почекати, поки масло розтане. Потім додати рослинне масло в рідину, все добре перемішати і додати в борошно, також добавити сіль та яйце. Замісіть і можна ліпити вареники, пельмені, манти, смажені пончики та печені пиріжки або пекти піцу. Рідкіший його варіант з молоком замість води, використовується для приготування млинців і налисників з найрізноманітнішими і смачними начинками.

 

4. Тісто на кефірі

Така основа для виробів домашнього ліплення виходить дуже ніжною та повітряною.

Щоб приготувати її, вам потрібно взяти:

  • 0,5 літра кефіру;
  • по 1 чайній ложці харчової соди і дрібного помелу солі;
  • 500 г борошна;
  • 2 столові ложки цукру;
  • 2 столові ложки рослинної олії.


З'єднайте кефір і соду, додайте сіль і цукор, все ретельно перемішайте. Просійте борошно і невеликими порціями додайте в суміш кефіру, потім влийте ще рослинне масло. Масу перемішайте та залиште в холодильнику на годину. Потім можна готувати ваші улюблені смажені пиріжки, коржики, чебуреки або навіть піцу. А більш рідкий варіант призначений для млинців або заливних пирогів - кішей Лорен.

 

5. Дріжджове тісто

Це найпопулярніша дріжджова квашня на всі випадки життя, яка підходить для випікання не тільки піци в духовці, але також грузинських хачапурі або звичайних смачних здобних пиріжків з різними смачними начинками, та осетинських пирогів.

Для створення такої суміші вам потрібно:

  • 1,15 кг борошна;
  • 200 мл води та молока;
  • 1 яйце;
  • 1 столову ложку дріжджів;
  • 50 мл рослинної олії.


Воду слід підігріти до 35 градусів і в неї всипати дріжджі. В іншу ємність насипаємо 1 кг борошна, робимо невелику ямку і додаємо воду та дріжджі, олію, яйця та молоко.
Місити починайте із середини до однорідної маси. Сформуйте м'ячик, накрийте його рушником та залиште на 2 години. Квашня підніметься і тоді можна займатися виготовленням своїх улюблених здобних ватрушок, пиріжків, булочок, хачапурі, піци або великих та смачних пирогів.

 

Картопляне тісто

Дуже популярне також тісто для картопляних зраз, яке робиться з додаванням відвареної картоплі, курячого яйця і невеликої кількості борошна. Після відварювання картоплі, її мнуть толокушкою, перетворюючи на пюре, додають сире яйце, трохи борошна, солі та спецій. Потім картопляне тісто ретельно вимішується і поділяється на порційні кульки. З кожної такої порційної кульки робиться коржик, в який загортають різні смачні начинки. Краї картопляного коржика защипуються над начинкою і формується довгастий пиріжок. Так виходять картопляні зрази з м'ясом, тушкованою капустою, смаженими грибами чи лівером.
Готуйте із задоволенням та пригощайте своїх рідних смачними стравами з найкращим різноманітним тістом!

Смачного вам!