Вареники – національна страва українців, але своєю рідною стравою їх вважають й інші слов'янські народи. На відміну від м'ясних та рибних пельменів, готують вареники з різними начинками, серед яких пюре з картоплі – на першому місці. І може з ним конкурувати, мабуть, тільки м'ясна начинка, яку з таким самим успіхом чудово їдять на сніданок, обід і вечерю зі сметаною, цибулевим підсмажуванням і, звісно ж, з різними овочевими соусами та кетчупами.
Особливість вареників – міцне, але водночас м'яке та пластичне ідеальне пісне заварне тісто на кип'ятку, з яким зручно працювати: розкочувати, м'яти, ліпити. Пропонований рецепт відмінного м'якого заварного тіста на окропі з додаванням сирого яйця, для вареників з пюре з картоплі, мабуть, один із найбільш затребуваних. Можна готувати і пісний варіант тіста, але тоді вже без додавання яйця, яке підходить до деяких видів пиріжків та пирогів.
Таке ідеальне заварне тісто для домашніх вареників і пельменів на окропі (кип'ятку), чудово утримує всередині начинку, не рветься при ліпленні виробів і не розварюється при варінні вареничків. Навіть при заморожуванні домашніх напівфабрикатів з цього тіста на окропі, вони не втрачають своїх смакових та інших споживчих якостей та властивостей. Ця чудова опара на кип'ятку напевно стане вашим фаворитом, і ви оціните цей рецепт м'якого заварного тіста на окропі для напівфабрикатних вареників не тільки з картоплею, але й з іншими солоними та солодкими начинками.
Що вам знадобиться з інгредієнтів для заварної опари:
- пшеничне борошно (лише вищий сорт) – 3 склянки (по 250 мл об'ємом);
- крутий окріп / кип'яток – 220-240 мл;
- рафінована олія соняшникова – 75 мл;
- яйце куряче велике – 1 шт;
- сіль – 1 чайна ложка без верху.
Приготування по кроках, відмінного м'якого заварного тіста на кип'ятку / окропі з яйцем – щоб зробити вареники з картоплею, сиром, м'ясом, лівером, капустою або чорницею.
Ось такі кроки потрібно зробити для досягнення результату:
- У глибоку миску - пластикову або емальовану - відправляємо сире яйце і сіль. Змішуємо вилочкою або лопаткою.
- Крутий окріп (кип'яток) уже тримаємо напоготові на маленькому вогні поряд на плиті. Додаємо борошно - його можна просіяти заздалегідь або вводити в яєчну суміш відразу через сито.
- Далі відправляємо в тісто для вареників та пельменів крутий окріп (кип'яток) – тоненькою цівочкою, але не дуже повільно, одночасно швидко замішуючи лопаткою. Мішати потрібно справді швидко, щоб не зварити крутим кип'ятком свіже яйце.
- Перші хвилини опара буде дуже гарячою, тому руками робити заміс на цьому етапі небезпечно. Поки що діємо тільки лопаткою. Потім, щоб опара була м'якою й не прилипала до рук, вводимо до неї рафіновану олію.
- Починаємо вимішувати вже руками, переклавши опару з миски на стіл, злегка припилений мукою. Додатково вносити борошно не потрібно, через 4-5 хвилин вимішування відмінне тісто заварне на вареники з картоплею на кип'ятку/окропі з яйцем буде готове. Так само воно чудово підходить й для різних пельменів зі свининою, куркою, бараниною, телятиною, індичкою або виробів зі змішаним м'ясом, солоним і солодким сиром, а також ягодами. Крім того, його цілком можна застосувати для виготовлення поживних і смачних чебуреків, які так само можна регулярно виготовляти на власній кухні. Тільки їх не відварюють в окропі, а смажать у фритюрі на сковороді або у фритюрниці до готовності. Спробуйте самостійно зробити ці пухирчасті, заварні, хрусткі та всередині незвично соковиті чебуреки, і ви не пошкодуєте.
Подавати напівфабрикатні вироби з чудової м'якої заварної опари можна не тільки, як самостійні страви з цікавими різноплановими начинками, а й з першими національними стравами у вигляді українського борщу з часниковими пампушками або закарпатського бограча. А крім того, приготуйте кілька різноманітних овочевих салатів, які вигідно підкреслять приємні смакові якості ваших, власноруч виготовлених домашніх напівфабрикатів з м'якого заварного тіста на окропі / кип'ятку з яйцем.
І ще, не менш цікавим позитивним моментом, який використовують багато домогосподарок, коли до оселі приходять неочікувані гості, - це, звісно ж, найрізноманітніші смачні та поживні домашні заморожені напівфабрикати з чесним натуральним складом начинки. Їх роблять запасливі домогосподарки для себе і своєї сім'ї про запас у великій кількості і потім заморожують у морозилці, або морозильній камері. Тоді в будь-який момент, за допомогою них, цілком можливо не тільки швидко приготувати, навіть дуже складні багатокомпонентні страви, а й без додаткових зусиль, урізноманітнити сімейне щоденне меню на багато днів уперед.
Смачного!