Традиційна весільна та святкова випічка в осетинів сьогодні стала популярною далеко за межами регіону. В Осетії прийнято одночасно пекти відразу кілька пирогів – а саме три, які символізують Бога, Сонце та Землю. Начинки можуть бути різними: осетинський або адигейський сир (популярне також поєднання сулугуні та адигейського), м'ясний фарш, квасоля, картопля з грибами або зеленню.
Що потрібно для тіста для Осетинського Пирога:
- 600 грам борошна;
- 1 чайна ложка сухих дріжджів;
- 250 мл кефіру 2,5%;
- 1 чайна ложка солі;
- 150 мл молока;
- 50 грам вершкового масла;
- порція топленого вершкового масла для змащування;
- 600 грам будь-якої начинки на вибір (сир, зелень, м'ясо, картопля, квасоля і навіть вишня).
Приготування осетинського пирога:
- Змішайте дріжджі з цукром з 1 чайною ложкою борошна. Розведіть цю суміш двома столовими ложками молока. Збийте легенько виделкою і залиште на 10-12 хвилин.
- В інший чистий посуд просійте борошно. Перелийте у нього опару з попереднього пункту. Додайте розтоплені 50 грам вершкового масла, весь кефір і молоко, що залишилося. Внесіть сіль. Вимішайте, накрийте, поставте тісто в тепло на 1-2 години.
- Тісто для осетинського пирога має добре піднятися, тоді його ще раз обмісіть і поділіть на 3 порції – для трьох пирогів. Кожну частину тіста розкачайте. Розкладіть по 1/3 будь-якої начинки (приготуйте їх заздалегідь на свій смак) по центру кожного коржика. Зберіть краї, щоб начинка була повністю всередині, а потім скачайте кулю.
- Усього буде три кулі. Потім кожну по черзі розімніть руками до круглого коржика завтовшки 1,2-1,5 см, рухаючись круговими рухами від середини до країв. У центрі кожної заготовки зробіть ножиком отвір, через який при випіканні виходитиме пара і корж не потріскається, так само роблять, коли випікають хачапурі з куркою або з яловичиною.
- Встановіть t духовки 180 °С, поки гріється - перенесіть пироги на деко. Не забудьте вистелити листи деко пергаментним папером. Випікайте близько 25 хвилин. Змастіть осетинські пироги топленим маслом і відразу подавайте не тільки з чаєм або різними варіантами цікавих соусів, але й просто так, як окрему, дуже смачну страву на сніданок, обід чи вечерю.
Смачного!