Млини, млинці та оладки – це дуже смачні вироби для ситного сніданку. А якщо їх змастити солодким варенням або згущеним молоком і приготувати на сухій сковорідці, то вийдуть не оладки, а на сучасний вишуканий лад - панкейки. Крім того, можливо приготувати оригінальні деруни та чебуреки зі смачними начинками, які стануть відмінним доповненням основної страви.
Але як вибрати опару для кожного виробу, щоб воно лише підкреслювало насичений смак? Сьогодні ми розповімо про основні види тіста, яким користуються сотні господарок.
Основи для млинів, млинців та панкейків
Існує безліч різних видів опари для цих страв, але ми підібрали 3 найбільш підходящих.
1. Суміш на молоці
Щоб її приготувати, вам потрібно:
- 500 г молока,
- 2 курячі яйця,
- щіпка соди,
- 2 столові ложки цукрового піску,
- 30 г соняшникової олії,
- 1 чайна ложка оцту,
- 250 г борошна.
Яйця потрібно збити з цукром, потім додати молоко (бажано кімнатної температури), потім влити олію, додати соду, погашену оцтом, і поступово розмішуючи, всипати борошно. Усі інгредієнти змішати до рідкої однорідної маси. Тепер можна смажити тонкі та смачні млинці, щоб зробити з ними налистники з куркою та грибами чи іншими солоними, а можливо, і солодкими начинками.
2. Тісто на кефірі
Дуже незвично бачити рецепт, у якому для створення млинців потрібен кефір. Незважаючи на даний інгредієнт, вироби виходять ніжними та м'якими. Вам потрібно підготувати:
- 1 склянку борошна,
- трохи соди,
- 2 склянки кефіру,
- 2 курячі яйця,
- сіль,
- цукор за смаком,
- олію.
Кефір слід змішати із содою і залишити на деякий час, щоб продукти вступили в реакцію. У цей час в іншій ємності збийте вінчиком яйця, цукор та олію. З'єднайте всі інгредієнти разом і додайте борошно. Опара виходить повітряною і смачною, використовується для вареників, піци, пирогів, ватрушок, коржів, пончиків смажених і пиріжків, що випікаються.
3. Тісто млинне на сироватці
Візьміть
- 500 грам сироватки,
- 1,5 склянки борошна,
- пів чайної ложки кухонної солі,
- 2 столові ложки цукру,
- 1 щіпку соди,
- 3 столові ложки рослинної олії,
- 2 курячі яйця.
Яйця, цукор, сіль та масло збийте вінчиком, додайте половину сироватки і продовжуйте збивати масу. Далі додайте борошно та соду, щоб вона вступила в реакцію із сироваткою. Залишок рідини влийте до опари в кінці і знову перемішайте. Залишіть суміш на 10 хвилин і потім можна приступати до приготування млинців. Тісто для панкейків має бути густішим, тобто відповідати опарі для оладок. Готуються панкейки на сухій сковороді без олії.
Тісто для дерунів та чебуреків
Деруни готуються досить просто, але їхній смак не передати словами. Щоб створити апетитні картопляні деруни потрібно 300 грам картоплі перетерти на великій тертці, додати 1 яйце, перемішати все, додати трохи борошна, 2 столові ложки олії, перець і сіль за смаком. Суміш ще раз ретельно перемішати і можна смажити апетитні деруни, які можуть бути з м'ясною та грибною начинкою.
Для приготування чебуреків існує багато видів тіста, але ми вибрали 2 найвдаліші.
1. Хрустке тісто для чебуреків на окропі
У глибокій ємності перемішайте 3,5 склянки борошна і трохи солі, поступово налийте 1 склянку окропу в суміш. Наприкінці додайте яйце та 100 г розтопленого вершкового масла. Ваше тісто для чебуреків вийде м'яким та ніжним.
2. Тісто для чебуреків на кефірі
До 200 мл кефіру додайте яйце та сіль до смаку, розмішайте до однорідної маси. До неї додайте 500 грам борошна і ретельно перемішайте всі інгредієнти. Потім замісіть тісто на чебуреки із додаванням невеликої кількості борошна, якщо це потрібно. Тепер можна класти заздалегідь підготовлену начинку в чебуреки і смажити їх у великій кількості олії.
Приготуйте смачні, ароматні страви для своїх рідних, використовуючи перераховані вище рецепти.
Приємного вам апетиту!