Овочеві соуси для улюблених страв

Соуси овочеві славляться своєю популярністю, тому що вони допомагають стравам набувати нових відтінків смаку, а любителі гострої їжі мають можливість зробити звичайну їжу, таку як котлети, зрази або вареники з картоплею, допомагаючи їй стати більш насиченою, оригінальною та незабутньою.

Люди придумали різні овочеві заправки до круп, макаронів, спагеті, рису, а також, щоб скуштувати їх смак з картоплею, м'ясними рулетами, фаршированими курячими стегенцями та іншими складнішими стравами.

У нашій статті зібрані найяскравіші, насичені та корисні маринади з овочів.

Найсмачніші соуси з овочів, які сподобаються всім

 

Пряний гарбузовий соус

Така пікантна та ароматна заправка має насичений запах, надає вашій страві нового цікавого смаку.

Для її приготування візьміть:

  • 350 мл води,
  • 250 г гарбуза,
  • трохи цукру,
  • сіль,
  • 1 чайну ложку кориці,
  • 3 штуки гвоздики,
  • корінь імбиру,
  • бадьян,
  • мускатний горіх.

 

Ваші дії:

  1. Спочатку очистіть гарбуз, наріжте його невеликими шматочками.
  2. Перебийте овоч у блендері і відправте тушкувати, поступово додайте до нього воду, трохи цукру, всі прянощі та спеції за смаком.
  3. Тушкуйте кілька хвилин і знову перебийте масу з овочів у блендері, щоб вона була однорідною.
  4. Спробуйте на смак і в разі потреби, додайте сіль.

Використовувати такий незвичайний соус з овочів можна як до круп, так і до макаронів, пасти, птиці, м'яса і навіть рибних, сирних або курячих нагетсів.

 

Соус дзадзікі

Незвичайна назва цього маринаду вже надихає на те, щоб провести експеримент та спробувати приготувати його для своєї родини.

Візьміть:

  • 200 мл натурального йогурту,
  • 1 огірок,
  • 1 зубчик часнику,
  • 1 столову ложку оливкової олії,
  • сік лимона,
  • свіжий кріп і сіль за смаком.

 

Дії при приготуванні:

  1. Огірок необхідно натерти на дрібній тертці, використовувати в маринад треба тільки м'якоть, сік вилити.
  2. До огіркової м'якоті потрібно додати йогурт, дрібно порізану зелень та часник, оливкову олію, сік лимона до смаку і трохи солі.
  3. Всі інгредієнти ретельно перемішати.

Можна вживати з будь-якими стравами від пельменів та хінкалі до чебуреків та тефтелів.

 

Гострий томатний соус з овочами

Щоб приготувати таку підливу, потрібно взяти:

  • 1,5 кг свіжих помідорів,
  • 250 грам болгарського перцю,
  • 2 цибулини,
  • 1 гострий перець,
  • 4 зубчики часнику,
  • 60 мл оцту,
  • по 1 столовій ложці цукру та солі,
  • 60 мл рослинної олії.

 

Виготовлення:

  1. Усі інгредієнти соусної заправки помити, очистити та нарізати кубиками, подрібнити на м'ясорубці.
  2. У овочеву суміш додати сіль, цукор та олію, довести до кипіння.
  3. Потім додати оцет і готувати протягом години.

Можна готувати цей овочевий соус в мультиварці, або в каструлі на газовій плиті.

 

Томатно-сметанний соус для фаршированого перцю та голубців

Для нього вам знадобиться:

  • Цибуля ріпчаста - приблизно 150-200 грам;
  • Морква – 1 штука середньої величини;
  • Борошно – 1 столова ложка;
  • Томатна паста – 3 столові ложки з гіркою;
  • Сметана – приблизно 150 грам;
  • Зелень, дрібно рубана - 3 столові ложки;
  • Вода – 300 мл;
  • Сіль - 1 чайна ложка;
  • Перець чилі – 0,5 чайної ложки;
  • Чорний мелений перець – 0,5 чайної ложки;
  • Лавровий листок – пару листочків;
  • Часник – 2 зубчики;
  • Олія - 3 столові ложки для смаження.

 

Інструкція з готування:

  1. Наливаємо масло на пательню і обсмажуємо на середньому вогні цибулю, нарізану чверть кільцями і нашатковану на дрібній тертці моркву до золотистого кольору.
  2. Додаємо томатну пасту, сметану, сіль, перець, дрібно нарізаний часник, лаврушку та пару хвилин помішуючи, смажити на середньому вогні.
  3. У холодній воді розводимо борошно і заливаємо його на сковорідку.
  4. Доводимо до кипіння і тушкуємо заливку приблизно 5-7 хвилин, постійно помішуючи.
  5. Заздалегідь покладені в каструлю фаршировані перці, або голубці заливаємо томатно-сметанним соусом, попередньо витягнувши з нього листя лавра.
  6. Готуємо голубці та перці фаршировані, не менше 60 хвилин.
  7. Перед подачею посипаємо дрібно нарізаною зеленню.

Цей перчений шедевр з цибулею, томатною пастою, сметаною і часником, відмінно підходить до будь-якої страви і надає гостроти, смаку, аромату курки, м'яса, рису, макаронів, лазаньї, а також соус використовують для голубців або фаршированого перцю, як було описано вище в п'ятому пункті. Він ідеально прикрасить будь-яку страву на столі.

Приємного апетиту та гарного дня!