Соуси овочеві славляться своєю популярністю, тому що вони допомагають стравам набувати нових відтінків смаку, а любителі гострої їжі мають можливість зробити звичайну їжу, таку як котлети, зрази або вареники з картоплею, допомагаючи їй стати більш насиченою, оригінальною та незабутньою.
Люди придумали різні овочеві заправки до круп, макаронів, спагеті, рису, а також, щоб скуштувати їх смак з картоплею, м'ясними рулетами, фаршированими курячими стегенцями та іншими складнішими стравами.
У нашій статті зібрані найяскравіші, насичені та корисні маринади з овочів.
Найсмачніші соуси з овочів, які сподобаються всім
Пряний гарбузовий соус
Така пікантна та ароматна заправка має насичений запах, надає вашій страві нового цікавого смаку.
Для її приготування візьміть:
- 350 мл води,
- 250 г гарбуза,
- трохи цукру,
- сіль,
- 1 чайну ложку кориці,
- 3 штуки гвоздики,
- корінь імбиру,
- бадьян,
- мускатний горіх.
Ваші дії:
- Спочатку очистіть гарбуз, наріжте його невеликими шматочками.
- Перебийте овоч у блендері і відправте тушкувати, поступово додайте до нього воду, трохи цукру, всі прянощі та спеції за смаком.
- Тушкуйте кілька хвилин і знову перебийте масу з овочів у блендері, щоб вона була однорідною.
- Спробуйте на смак і в разі потреби, додайте сіль.
Використовувати такий незвичайний соус з овочів можна як до круп, так і до макаронів, пасти, птиці, м'яса і навіть рибних, сирних або курячих нагетсів.
Соус дзадзікі
Незвичайна назва цього маринаду вже надихає на те, щоб провести експеримент та спробувати приготувати його для своєї родини.
Візьміть:
- 200 мл натурального йогурту,
- 1 огірок,
- 1 зубчик часнику,
- 1 столову ложку оливкової олії,
- сік лимона,
- свіжий кріп і сіль за смаком.
Дії при приготуванні:
- Огірок необхідно натерти на дрібній тертці, використовувати в маринад треба тільки м'якоть, сік вилити.
- До огіркової м'якоті потрібно додати йогурт, дрібно порізану зелень та часник, оливкову олію, сік лимона до смаку і трохи солі.
- Всі інгредієнти ретельно перемішати.
Можна вживати з будь-якими стравами від пельменів та хінкалі до чебуреків та тефтелів.
Гострий томатний соус з овочами
Щоб приготувати таку підливу, потрібно взяти:
- 1,5 кг свіжих помідорів,
- 250 грам болгарського перцю,
- 2 цибулини,
- 1 гострий перець,
- 4 зубчики часнику,
- 60 мл оцту,
- по 1 столовій ложці цукру та солі,
- 60 мл рослинної олії.
Виготовлення:
- Усі інгредієнти соусної заправки помити, очистити та нарізати кубиками, подрібнити на м'ясорубці.
- У овочеву суміш додати сіль, цукор та олію, довести до кипіння.
- Потім додати оцет і готувати протягом години.
Можна готувати цей овочевий соус в мультиварці, або в каструлі на газовій плиті.
Томатно-сметанний соус для фаршированого перцю та голубців
Для нього вам знадобиться:
- Цибуля ріпчаста - приблизно 150-200 грам;
- Морква – 1 штука середньої величини;
- Борошно – 1 столова ложка;
- Томатна паста – 3 столові ложки з гіркою;
- Сметана – приблизно 150 грам;
- Зелень, дрібно рубана - 3 столові ложки;
- Вода – 300 мл;
- Сіль - 1 чайна ложка;
- Перець чилі – 0,5 чайної ложки;
- Чорний мелений перець – 0,5 чайної ложки;
- Лавровий листок – пару листочків;
- Часник – 2 зубчики;
- Олія - 3 столові ложки для смаження.
Інструкція з готування:
- Наливаємо масло на пательню і обсмажуємо на середньому вогні цибулю, нарізану чверть кільцями і нашатковану на дрібній тертці моркву до золотистого кольору.
- Додаємо томатну пасту, сметану, сіль, перець, дрібно нарізаний часник, лаврушку та пару хвилин помішуючи, смажити на середньому вогні.
- У холодній воді розводимо борошно і заливаємо його на сковорідку.
- Доводимо до кипіння і тушкуємо заливку приблизно 5-7 хвилин, постійно помішуючи.
- Заздалегідь покладені в каструлю фаршировані перці, або голубці заливаємо томатно-сметанним соусом, попередньо витягнувши з нього листя лавра.
- Готуємо голубці та перці фаршировані, не менше 60 хвилин.
- Перед подачею посипаємо дрібно нарізаною зеленню.
Цей перчений шедевр з цибулею, томатною пастою, сметаною і часником, відмінно підходить до будь-якої страви і надає гостроти, смаку, аромату курки, м'яса, рису, макаронів, лазаньї, а також соус використовують для голубців або фаршированого перцю, як було описано вище в п'ятому пункті. Він ідеально прикрасить будь-яку страву на столі.
Приємного апетиту та гарного дня!