Соусні овочеві заправки створені для того, щоб не тільки прикрашати основну страву, наприклад пельмені, вареники, картопляні зрази або хінкалі, роблячи їх смак ще більш виразним і насиченим, але й надавати решті страв, поданих на стіл, оригінальні і в чомусь, навіть незвичайні. смакові нотки.
Можна виділити три види маринадів до основних страв:
- низькокалорійні для тих, хто дотримується режиму ПХ правильного харчування;
- соуси, які підходять для любителів гострих заправок або з незвичайними смаковими поєднаннями;
- солодкі фруктово-ягідні та какао вміскі соуси для десертів.
Сьогодні ж поговоримо про низькокалорійні, пісні овочеві заправки для макаронів, до рису, гречки та інших круп, для спагетті, вживання їх з картоплею, м'ясом, куркою, сирими, печеними та тушкованими овочами.
Найкращі рецепти корисних овочевих заправок
Томатний соус із овочами
Така підлива підходить для будь-яких круп, макаронів, спагетті, лазаньї та до м'ясних виробів. Вона має відмінний яскраво виражений томатний смак.
Щоб її приготувати, вам слід взяти:
- 2 баклажани;
- 1 цукіні;
- 1 моркву;
- половину цибулини;
- 4 помідори;
- 3 зубчики часнику;
- 1 болгарський перець;
- шматочок імбиру;
- 50 грам олії;
- сіль та спеції за смаком.
Порядок виконання робіт:
- Усі інгредієнти помити та очистити;
- Почищені помідори потрібно перебити у блендері з невеликою кількістю зелені та імбиром.
- Далі поріжте моркву, цукіні та баклажани маленькими кубиками і підсмажте на олії кілька хвилин.
- Додайте цибулю і часник, тушкуйте ще деякий час;
- Поріжте невеликими шматочками решту інгредієнтів, поперчіть і посоліть, вилийте томатне пюре, доведіть суміш до кипіння і дайте охолонути.
До речі, можна готувати такий овочевий соус в мультиварці в режимі «Тушкування». Така пісна томатна підлива не залишить вас і ваших близьких байдужими.
Овочева підлива до макаронів
Такий соус підходить і подобається навіть дітям, вони з'їдять все, що ви їм поклали з таким доповненням.
- Очистіть одну цибулину, моркву та болгарський перець;
- Все поріжте дрібними шматочками і підсмажте продукти на олії до м'якості.
- У суміш додайте 250 мл помідорів у власному соці, попередньо порізаних.
- Смажте масу ще кілька хвилин, потім додайте 2 столові ложки вершків, сіль, перець і спеції.
- Коли низькокалорійний соус овочевий закипить, його можна остудити і додавати до улюбленої страви.
Підливу з гарбуза та моркви
Щоб приготувати цей мега смачний та корисний соус вам знадобиться:
- 300 г гарбуза;
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- 50 грам рослинної олії;
- 1 чайна ложка оцту;
- сіль та спеції за смаком.
Підготуйте всі інгредієнти для майбутнього смачного та низькокалорійного маринаду, помийте їх, почистіть та поріжте невеликими шматочками.
Моркву, цибулю та гарбуз відправте в сотейник, додайте 100 мл води та оцет, тушкуйте на середньому вогні 10-15 хвилин, поки вони не стануть м'якими.
Потім поперчіть та посоліть отриману масу, тушкуйте ще 15 хвилин. Далі зробіть пюре у блендері. Ваш смачний та корисний овочевий соус для фаршированих перців та голубців готовий.
Готуйте із задоволенням і радуйте своїх рідних незвичайними смаками звичних страв, дотримуючись при цьому принципів здорового ПХ правильного харчування!
Смачного!