Котлети - смачне, соковите та ситне доповнення до різних страв. Але дуже часто зайняті господині не бажають, або не мають часу на тривале перебування біля плити, готуючи і перше у вигляді борщу чи супу, і друге повноцінне блюдо з гарніром до нього. Чому б не поєднати ситні ніжні м'ясні котлетки з фаршу з картоплею та насолодитися одночасно смачною основною стравою та добавкою до нього. Причому на приготування такої чудової страви в духовці у вас піде зовсім небагато часу. Сідайте зручніше і записуйте простий рецепт смачної їжі.
Ніжна картопля та апетитні котлетки з фаршу під сиром у духовці
Така оригінальна їжа набуває все більшої популярності серед господарок усього світу, адже головний його секрет - приготування двох різних страв одночасно в одному обсязі духовки. Тому, готуючи їжу за таким рецептом, вам більше не доведеться втрачати дорогоцінні хвилини на підсмажування котлет та запікання картоплі із сиром.
Для створення такого унікального виробу потрібно:
- 450 г будь-якого м'ясного фаршу;
- 30 г батона;
- 100 мл молока;
- 1 яйце;
- 1 невелика цибулина;
- 650 грам картоплі;
- 120 г твердого сиру;
- спеції та сіль за смаком;
- улюблена приправа типу італійських трав або хмелі сунелі до смаку;
- по пару гілочок зелені петрушки та кропу;
- 3 столові ложки оливкової або олії.
Як зробити страву смачною та апетитною?
Ви можете робити фарш самостійно або купувати вже готовий у будь-якому м'ясному магазині, справа вашого смаку. Так само вибір за вами за сортами м'яса і в якій пропорції ви їх змішуватимете, адже всім відомо, що змішаний фарш найсмачніший. Можна брати свинину, яловичину, телятину, курятину, індичатину і навіть кролятину, але найкраще змішувати два різні види фаршу в рівних пропорціях.
Етапи підготовки
Покупний фарш рекомендується пропустити через блендер разом із цибулею та попередньо вимоченим у воді батоном. Однорідну суміш потрібно посолити і поперчити за смаком, додати інші спеції на ваш смак і звичайно ж куряче яйце. Все ретельно перемішати і сформувати котлети тієї форми та розміру, який вам подобається, але зазвичай роблять їх круглою або довгастою. Після формування всіх котлеток їх відкладають на окрему дошку і приступають до підготовчих дій з картоплею.
Картопля слід помити, очистити від шкірки і нарізати кільцями, ширина яких повинна бути не більше 4-5 мм. Але дуже тонкими, скибочки робити теж не можна, вони можуть пересохнути під час приготування. Порізану слайсами картоплю скласти в миску, полити кількома ложками рослинної олії та посолити, можна додати улюблену приправу, після чого все ретельно перемішати.
Форму, в якій готуватиметься страва, потрібно змастити рослинною або оливковою олією і викласти на дно і трохи з боків картопля. На середину помістити м'ясні котлетки і викласти між ними картопля, що залишилася.
Зверху страву потрібно полити молоком і відправити до духовки на 30 хвилин. Потім страву потрібно дістати і рясно посипати все тертим сиром, відправляючи ще випікатися на 10 хвилин.
Перед тим, як витягнути страву з духовки, перевірте її готовність зубочисткою. Якщо картопля та котлети м'які, а сир повністю розплавився, можна подавати свій шедевр на стіл. Перед подачею посипте все заздалегідь нарізаною зеленню. Подавати бажано з різними овочевими або комбінованими салатами та соусами, а також десертами та смачними напоями.
Вдалого вам приготування та приємного апетиту!