Як зробити смачний фарш – цей найпоширеніший інгредієнт багатьох страв? Таке питання задають собі багато господинь. Адже з нього готувати дуже просто та швидко. М'ясна суміш зі свинини, яловичини, телятини, курятини, індички чи баранини відмінно підходить, як для створення основних страв, так і перших, других, або навіть десертів. У складі різноманітних домашніх напівфабрикатів добре зберігаються у замороженому стані не втрачаючи своїх смакових та споживчих якостей.
Робити його можна самостійно з різних видів м'яса, часто змішуючи кілька видів м'ясних інгредієнтів в одну масу і ретельно перемелюючи їх в м'ясорубці. А також можна купити фарш у магазині, вже повністю готовий до застосування, тільки робити це треба в спеціалізованих перевірених магазинах, інакше можете потрапити на якусь суміш, що віддалено нагадує його за консистенцією, але у складі якого, може бути, занадто багато зайвих інгредієнтів.
За допомогою такого смачного інгредієнта ви можете легко створити котлети, млинці, тефтелі, фрикадельки, голубці, фаршировані перці, лазанью і багато інших страв. Сьогодні зупинимося на найпопулярніших.
Котлети у паніруванні
Ніжні рибні, або м'ясні котлетки люблять усі люди на планеті. Вони мають ніжний смак, соковитість і приємний запах, котлети можна приготувати різними способами і як самостійне блюдо, або як гарнір з різними соусами і підливами до основного.
Щоб створити цю унікальну їжу, вам знадобиться 500 г м'ясного, пташиного, або рибного фаршу, 2 яйця, цибуля, борошно, сіль та перець.
Цибулю потрібно дрібно нарізати, або натерти на тертці і додати у фарш, суміш посолити і поперчити, вбити яйце, добре перемішати. Сформувати кульки, трохи їх плескати і можна смажити котлети на сковороді. Але як варіант, спробуйте в окрему ємність вбити яйце і ще в одну висипати трохи борошна, потім обваляти сформовані вироби в борошні і яйці перед тим, як смажити. Який із способів вам сподобатися, тим і користуйтеся надалі. Є навіть пісний варіант котлет з грибів, броколі та вівсяних пластівців, який дуже подобається послідовникам ПХ правильного харчування.
Якщо говорити про страви, які смажать на сковороді, то можна зробити ще один виріб - млинці під назвою бендерики, які точно сподобаються вашим близьким.
Млинці з сирим фаршем, або як зробити смачні бендерики з м'ясом
Хоч спершу і здається, що така страва готуватиметься не дуже швидко, але насправді на її створення йде не більше 20-30 хвилин. Тому цю просту страву, млинці з м'ясним чи курячим фаршем, можна подавати своїм рідним на сніданок, обід чи вечерю.
Спочатку підсмажте млинці, для цього збийте 2 яйця з сіллю та цукром у глибокій ємності, додайте 600 г борошна та ретельно перемішати міксером. Налийте 250 мл молока і знову ретельно перемішати, повинна вийти суміш, що за консистенцією нагадує рідку сметану. Далі підсмажте кожен млинець до легкої рум'яної скоринки з обох боків.
Далі можливі три варіанти приготування і кожен з них дуже смачний по-своєму.
Перший варіант, коли на сковороді обсмажують 250 г м'ясної суміші з цибулею протягом 10-15 хвилин, соліть і перчите суміш. Потім додаєте до кожного млинця готову начинку і загортаєте його конвертиком або трубочкою. Вживаєте зі сметаною, або будь-яким оригінальним та смачним соусом.
У другому варіанті в млинець загортається сира м'ясна перемелена на м'ясорубці суміш із цибулею та спеціями. Загортається млинець трикутником і обсмажується на дуже маленькому вогні на сковороді під закритою кришкою не менше 5-7 хвилин з кожного боку, після чого створюється надзвичайно ніжна та соковита м'ясна начинка. Якщо хочете мати обсмажену золотисту скоринку, то наприкінці приготування зніміть кришку з пательні і трошки збільшіть вогонь. Досить буде кількох хвилин, щоб вони злегка підрум'янились з кожного боку.
Ще є третій варіант, дуже схожий на другий, але з деякими відмінностями. Після загортання м'ясної начинки в трикутний млинець, його обмакують у яєчний кляр и потім, або смажать на пательні, як у другому варіанті із скоринкою, чи викладають на деко, змащене олією і відправляють у розігріту духовку на 10-15 хвилин до появи рум'яної скоринки.
Такі два останніх цікавих способи приготування придумали в Бендерах, звідси пішла назва бендерики.
Відмінною другою стравою або, навіть, повноцінним обідом для всієї родини будуть макарони з м'ясною сумішшю та овочами.
Макарони з фаршем та овочами
Підготуйте для цього:
- 450 г макаронів;
- 250 г свиного, курячого чи телячого фаршу;
- 1 цибулину;
- 1 морквину;
- 1 середній кабачок;
- 1 солодкий болгарський перець;
- 2 столові ложки томатної пасти;
- 3-4 зубчики часнику;
- 50 грам рослинної олії;
- спеції та сіль за смаком.
Цибулю нарізати кубиками, моркву натерти на терці і обсмажити на олії 2-3 хвилини на середньому вогні. Кабачок і перець нарізати кубиками і викласти разом з м'ясною сумішшю в засмажку. Все посолити та поперчити, додати томатну пасту, залити півсклянки води та тушкувати 10-15 хвилин. Головний інгредієнт макарони, відваріть у підсоленій воді, злийте воду та додайте їх у сковорідку до обсмажених овочів із м'ясною сумішшю. Тушкуйте ще 2-3 хвилини і після цього страву можна подавати на стіл.
Серед великого асортименту рецептів, ви знайдете страви з фаршу на будь-який смак та аромат. Але ми підібрали 3 основних та найпопулярніших, які точно повинні стати вашими коханими. Частуйтесь!
Смачного!