Повний фарш або основні секрети ідеального фаршу

Начинка або основа багатьох страв відіграє важливу роль, адже від її стану та консистенції залежить смак, запах та апетитність їжі. Фарш на пельмені, котлети, голубці, домашню ковбасу, купати, ковбаски гриль, фарширований перець, тефтелі, бендерики або хінкалі, складається з дрібно нарубаного, або перекрученого м'яса чи риби до кашеподібного стану. Досить часто до цієї суміші додають сало, спеції, хліб, цибулю, яйця, картоплю, капусту, кабачки та інші смачні добавки, завдяки яким, виріб виходить ніжним, соковитим, ароматним після приготування.

 

Як зробити гарний фарш недорого, смачно та корисно

  1. Для приготування відмінно підходить курячий, індичий, свинячий, яловичий, рибний та змішаний фарш для котлет, пельменів, тефтелів, хінкалі, фрикадельок або інших страв. До речі, навіть недорога перекручена яловичина, свинина, баранина, риба або птиця та вироби з них, стануть смачним доповненням до сніданку, святкового обіду або тихої сімейної вечері. А за певної вправності, цілком можна самому зробити купати, домашню ковбасу або різні ковбаски гриль зі свинини, курятини або телятини, але для них використовують рубане або перекручене на м'ясорубці, з дуже великими отворами у решітці м'ясо та сало.
  2. Недорогим, але смачним та корисним наповнювачем може бути картопля, кабачки, капуста, гречка, вівсяні пластівці, гриби, рис, манка.
  3. А ще ця фаршоподібна маса чудово переносить заморозку не втрачаючи своєї форми та корисних речовин і з неї виходять дуже смачні заморожені домашні напівфабрикати.
  4. Якщо у вас немає часу готувати кожен день, можна зробити заготівлі домашніх напівфабрикатів з м'ясних або рибних страв, які можна сміливо зберігати герметично запакованими в морозильній камері до декількох місяців. А після разморозки та приготування, вони залишаться такими ж смачними та апетитними.
  5. За бажання куплені продукти – курка, свинина, яловичина, індичка, баранина чи риба, можуть бути перемолоти, тобто з них виготовлені домашні напівфабрикати вашого власного виробництва. Після цього з м'ясного або рибного перемеленого напівфабрикату, ви робите невеликі порції і заморожуєте в морозилці. Потім у міру потреби, потроху розморожуєте заготовлену порцію і готуєте різні смачні прості страви з фаршу, такі як котлети зі свинячої або яловичої лопатки, філе птиці, або риби на сковороді, чи в духовці голубці, фрикадельки, пельмені, вареники, багато інших композицій, жодного разу не повторюючись. Адже приготувати смачний домашній фарш для пельменів із кількох сортів свинини, яловичини та птиці – це ціла наука, радісні результати якої, потім буде видно на обличчях ваших рідних та близьких.

 

Секрети якісної начинки

1. Свіже м'ясо та власне виробництво. Якщо бажаєте приготувати смачну натуральну їжу, краще зробіть начинку власноруч. Тільки так ви можете бути впевнені у високій якості основи своєї їжі.

2. Правильне співвідношення різних видів м'яса та риби в кількості 1 кг загальної маси:

  • 600 г баранини та 400 г свинини (якщо ви не любите дуже жирне м'ясо);
  • 700 г яловичини та 300 г свинини (для страви середньої жирності);
  • 600 г курячих стегенець і 400 г філе кролика (для дієтичної їжі);
  • 700 г індички, 300 г свинини (якщо ви любите поєднання м'яса птиці та свинини);
  • 330 г свинини, 330 г телятини, 330 г курки (прекрасне поєднання для пельменів);
  • 250 г яловичини, 250 г свинини, 500 г риби (для любителів міксфаршу);
  • 800 г риби, 200 г курки (для дієтичного харчування);
  • 600 г телятини, 300 г свинини, 100 г сала (для купатів);
  • 800 г свинини, 200 г сала (для домашньої ковбаси).

3. Склад фаршированої суміші для різних страв.

  • Не варто забувати, крім м'ясних інгредієнтів, додавати в основу ще різні крупи, спеції, овочі, такі як цибуля, вона додає страві смаку та соковитості;
  • Для смачних голубців та фаршированих перців, співвідношення перекрученого на м'ясорубці м'яса свинини, яловичини, курки, смажених із цибулею грибів, або овочів до рису становить приблизно 70% та 30% відповідно, або приблизно 2 до 1!
  • Білий хліб, який необхідно обов'язково вимочити у воді, це допоможе втримати вологу у вашій їжі та зберегти її соковитість;
  • Прянощі, трави та спеції можна додавати за смаком, особливо у манти чи хінкалі;
  • У багатьох рецептах можна побачити молоко, яйця, сало у його складі, але фахівці не рекомендують їх додавати у великій кількості. Ці інгредієнти скоріше на любителя.
  • Багато інгредієнтів перемелюють у м'ясорубці відразу з м'ясом або птицею, як цибуля, сало, овочі або спеції, просто для різних страв ставлять різні грати на саму м'ясорубку, а в деяких випадках перемолку здійснюють двічі.

4. Правильне заморожування суміші.

Професіонали рекомендують робити заморожену м'ясну суміш у чистому вигляді без додаткових добавок, адже всі вони можуть погіршити характеристики та смак виробу. Трави та овочі у складі втратять свій вигляд та корисні речовини після розморожування, тому їх варто додавати вже безпосередньо під час створення страви.

5. Зберігання різних видів перемелених м'ясних та рибних складових окремо.

Не варто з'єднувати суміш із кролика, курки, риби або свинини разом, робити це рекомендується безпосередньо перед самим приготуванням.

6. Створюйте вироби тільки зі свіжого або свіжозамороженого фаршу, як домашнього напівфабрикату для подальшого приготування різних простих та складних страв. Це необхідно, щоб не допустити розвитку бактерій та псування їжі.

Готуйте прості страви та улюблені композиції тільки з найкращих продуктів та інгредієнтів, які допоможуть підкреслити всі відтінки вашої страви. А тому що ви вже знаєте, як зробити домашній фарш зі свинини та яловичини своїми руками, ви можете не боятися підробки та виробів поганої, низької якості, з добавками невідомого походження чи купуйте фарш тільки у перевірених спеціалізованих магазинах.

Будьте здорові!