Дуже багато татарських страв користуються цілком заслуженою популярністю за свою самобутність і незвичайний смак. Цей же цукрово-медово-борошняний рецепт перегукується не лише з татарською, а й з узбецькою кухнею і подається, як солодкий десерт, на кшталт маленьких, але дуже смачних рогаликів із джемом. Деякі кажуть, що він схожий на насіння або швидше попкорн і з'їдається дуже швидко.
Які інгредієнти знадобляться для татарського чак-чак
- 1 велике яйце;
- 220 г борошна вищого ґатунку;
- 30 г вершкового масла 82%;
- 1 столова ложка цукру;
- дрібка солі;
- пляшка 1 літр соняшникової олії для смаження.
Для сиропу:
- 5-6 столових ложок меду;
- 3 столові ложки цукру.
Приготування чак-чак
- Відправте в глибокий посуд яйце, сіль, м'яку олію та цукор. Збийте вінчиком. Підсипаючи невеликими порціями муку через сито, замісіть теплими руками щільне, але пружне тісто. Накрийте перевернутою мискою і 20 хвилин дайте постояти.
- Тісто розкотіть до товщини 5-6 мм, наріжте на вузькі стрічки, припорошіть борошном. Потім кожну стрічку скачайте тоненькою ковбаскою - і наріжте на шматочки.
- Обсмажте татарський чак-чак у розпеченій олії, викладаючи заготовки порціями. Готові вироби кладіть на паперові рушники, щоб на них поки що, стікала і вбиралася зайва олія, як це роблять при смаженні сира паличками у фритюрі або назразок нагетсів.
- Для сиропу відправте мед у сотейник. На повільному вогні чи водяній бані розтопіть його. Помішуючи, внесіть цукор та розчиніть його. Продовжуйте нагрівати та помішувати до стану густого тягучого сиропу.
- Складіть обсмажені шматочки тіста у миску. Залийте половиною сиропу та перемішайте лопаткою. Потім перекладіть на плоску страву гіркою та полийте залишками сиропу. Татарський чак-чак подавайте до чаю з молоком. Можлива подача з різними солодкими фруктовими та молочними соусами.
Смачного!