Татарський чак-чак для десерту

Дуже багато татарських страв користуються цілком заслуженою популярністю за свою самобутність і незвичайний смак. Цей же цукрово-медово-борошняний рецепт перегукується не лише з татарською, а й з узбецькою кухнею і подається, як солодкий десерт, на кшталт маленьких, але дуже смачних рогаликів із джемом. Деякі кажуть, що він схожий на насіння або швидше попкорн і з'їдається дуже швидко.

Які інгредієнти знадобляться для татарського чак-чак

  • 1 велике яйце;
  • 220 г борошна вищого ґатунку;
  • 30 г вершкового масла 82%;
  • 1 столова ложка цукру;
  • дрібка солі;
  • пляшка 1 літр соняшникової олії для смаження.

Для сиропу:

  • 5-6 столових ложок меду;
  • 3 столові ложки цукру.

Приготування чак-чак

  1. Відправте в глибокий посуд яйце, сіль, м'яку олію та цукор. Збийте вінчиком. Підсипаючи невеликими порціями муку через сито, замісіть теплими руками щільне, але пружне тісто. Накрийте перевернутою мискою і 20 хвилин дайте постояти.
  2. Тісто розкотіть до товщини 5-6 мм, наріжте на вузькі стрічки, припорошіть борошном. Потім кожну стрічку скачайте тоненькою ковбаскою - і наріжте на шматочки.
  3. Обсмажте татарський чак-чак у розпеченій олії, викладаючи заготовки порціями. Готові вироби кладіть на паперові рушники, щоб на них поки що, стікала і вбиралася зайва олія, як це роблять при смаженні сира паличками у фритюрі або назразок нагетсів.
  4. Для сиропу відправте мед у сотейник. На повільному вогні чи водяній бані розтопіть його. Помішуючи, внесіть цукор та розчиніть його. Продовжуйте нагрівати та помішувати до стану густого тягучого сиропу.
  5. Складіть обсмажені шматочки тіста у миску. Залийте половиною сиропу та перемішайте лопаткою. Потім перекладіть на плоску страву гіркою та полийте залишками сиропу. Татарський чак-чак подавайте до чаю з молоком. Можлива подача з різними солодкими фруктовими та молочними соусами.

Смачного!