Цепеліни - знаменита литовська страва з картопляного тіста з начинкою з м'ясного фаршу. Вони чимось нагадують білоруські смажені колдуни, тільки їх подають у вареному вигляді, що робить їх схожими на картопляні зрази, тільки начинка в них не варена, а сира. Рідше цепеліни готують із сиром, квашеною капустою, лівером, смаженими з цибулею грибами або іншими інгредієнтами. Подавати їх прийнято з овочевим чудовим соусом зі свіжої сметани та хрусткої піджарочки із сала з м'ясним прошарком. Давайте дізнаємося, як смачно та просто приготувати цепеліни.
Цікавий факт: є версія, що назва «цепеліни» страва отримала під час окупації Литви німцями у Першій світовій війні. Через литовські території постійно курсували військові дирижаблі німецької армії виробництва фірми Zeppelin. Зовні литовські картопляні пиріжки з м'ясом справді нагадували дирижаблі, за що й прозвали цепелінами.
Рецепт приготування литовських цепелін досить невигадливий, але повозитися все ж таки доведеться
На 10 штук вам знадобиться для тіста:
- Картопля рожевих чи білих сортів – 1,5 кг;
- крохмаль – 2 столові ложки;
- сіль за смаком.
Для начинки:
- М'якоть свинини – 0,5 кг;
- м'якоть яловичини – 100-150 г;
- цибуля ріпчаста – 2 шт;
- часник – 2 зубка;
- сіль та перець – за перевагою.
Для подачі:
- Сало з м'ясними прожилками або грудинка – 200 г;
- сметана 20% - 5-6 столових ложок;
- цибулина – 1 шт.
Приготування литовських цепелін
- У м'ясорубці з дрібною сіткою перекрутіть обидва види м'яса та цибулини з часником. Посоліть і ретельно перемішайте фарш трохи вологими руками.
- Очистіть півкіло картоплі та відваріть. Розомніть, нічого поки не додаючи. Кілограм картоплі, що залишився, натріть дрібною терткою в миску, відіжміть, злийте сік.
- У посуд до тертої картоплі переправте пюре. Додайте в масу крохмаль і сіль до смаку. Перемішайте.
- Змочуючи руки водою, беріть від маси грудочки і на долоні формуйте коржики, доводячи їх до товщини приблизно 1,5 см.
- У великій каструлі доведіть воду до кипіння. Всипте в неї трохи солі і зануріть акуратно - по одному - цепеліни. Варіть партіями, не допускаючи дотику один до одного.
- Після того, як цепеліни в каструлі випливуть на поверхню, варіть на невеликому вогні 25 хвилин. Вийміть шумівкою на тарілки.
- Для подачі пошаткуйте тоненькою короткою соломкою цибулю і сало (або грудинку). Обсмажте, при необхідності додайте трішки рослинної олії. Додайте сметану і протушкуйте 2 хвилини. Полийте литовські цепеліни соусом.
- А можна зробити і так: спочатку обсмажте грудинку з цибулькою до рум'янцю і викладете на готові цепеліни зверху. Сметану подайте окремо – у соуснику.
Ще дуже схожий рецепт – це зрази картопляні з найрізноманітнішими начинками, які робляться у вигляді довгастих човників з вареної картоплі з різноманітними начинками з вареного м'яса, смажених грибів, вареного лівера та тушкованої капусти. Їх злегка обсмажують у олії до золотистої скоринки і подають зі сметаною чи овочевими соусами.
Смачного!