Самса з бараниною по-східному

Самса – трикутний пиріжок із м'ясом. Випічка популярна у середньоазіатській та східній кухні. Традиційно самсу готують із бараниною. Чим більше цибулі в начинці - тим вона соковитіша, так що на неї не скупіться. У начинку також кладуть трохи баранячого (курдючного) жиру.

Що вам знадобиться для самси з бараниною по-східному, рецепт

  • 1 кг готового листкового тіста;
  • 500 г баранини (м'якоть);
  • 200 грам курдючного (баранячого) жиру;
  • 3,5 столові ложки топленого масла;
  • 500 г цибулі;
  • 1 столова ложка молока;
  • 2-3 столові ложки кунжуту;
  • 1 чайна ложка зіри меленої;
  • 1 чайна ложка великої солі;
  • на смак перець чорний;
  • 1 сирий жовток.

Приготування самси з баранини та тіста по-східному

  1. Наріжте однаковими крихітними кубиками м'ясо, курдючне сало та цибулю. З'єднайте в мисці, додайте зіру, перець звичайний, сіль - ретельно вимішайте мокрими руками, а потім протягом 10 хвилин відбийте цей фарш на дно посуду або чисту обробну дошку.
  2. Накрийте кришку або харчову плівку. Заберіть начинку для самси в холод, на нижню полицю холодильника на кілька годин або краще на ніч.
  3. Вранці листкове тісто тоненько розкотіть. Рясно покрийте топленим маслом, зачекайте 5 хвилин, після чого – коли олія вбереться – згорніть рулетом тісто. І на 20 хвилин приберіть у холодильник, попередньо накривши серветкою.
  4. Рулет із тіста наріжте брусочками. Розкотіть кожен, але не надто тонко. Розкладіть начинку, складіть і защипніть краї так, щоб вийшли трикутні пиріжки.
  5. Постеліть на лист пекарський папір. Перенесіть туди самсу з бараниною, але обов'язково швом униз. Приготуйте суміш із молока та сирого жовтка. Змастіть кожну самсу, посипте кунжутом і випікайте до рум'яності при t духовки 180 °С. Подавайте до обіднього столу або за вечерею до чаювання з різними варіантами овочевих соусів.

Смачного!