Найсмачніші відкриті пиріжки з житнього борошна у формі човників, як у хачапурі по-аджарськи з характерними складочками, що оточують начинку. Сучасні "калитки" зазвичай випікають із картоплею, часто до неї додають гриби. За старих часів карельські пиріжки робили з перловою або пшоняною кашею, змішаною зі сметаною, вершковим маслом і яйцем.
Зручна, смачна і невигадлива страва, яка може бути подана на стіл не тільки до чаю, на сніданок в сімейному колі, а й на святковий стіл з цілим набором різних соусів та приправ.
Що потрібно для приготування тіста для пиріжків з картоплею
- 150мл 15%-ної сметани;
- 50 мл кислого молока або кефіру;
- борошно житнє (скільки потрібно);
- 1 щіпка солі.
Для начинки:
- 10 середніх картоплин;
- 3 столові ложки сметани (тільки не кислої);
- сіль, мелений перець та вершкове масло за смаком.
Для пюре та змащування:
- Сметана та вершкове масло.
Приготування пиріжків з картоплею
- Для начинки ретельно помийте картоплю і поставте варитися в шкірці. Очистіть і розімніть картоплини. Додайте до смаку олію, сіль і трохи сметани – зробіть досить густе картопляне пюре.
- Для тіста в миску відправте кефір і 15% сметану. Просійте житнє борошно і, підсипаючи його потроху, замісіть м'яке і нелипке тісто. Накиньте на ємність з ним рушник і залиште на столі півгодини для дозрівання.
- Потім з тіста розкотіть коржики на «калитки», товщина повинна бути приблизно 1 мм. А діаметр - близько 25 см. Покладіть картопляну начинку, зверху поперчіть.
- Піднімаючи краї тіста, зробіть характерні для цих виробів складочки, злегка вминаючи їх в начинку, трохи. Така форма пиріжків у вигляді човника віддалено нагадує хачапурі по-аджарськи.
- Помажте заготовки зверху сметаною, покладіть на неї по маленькій скибочці вершкового масла і відправте в духовку. Запустіть її заздалегідь, вказавши температуру роботи 200 °С.
- Випікайте карельські пиріжки «калитки» від 15 до 20 хвилин. Перекладіть з листа на тацю, накрийте рушником і залиште на півгодини. Хоча запах свіжоспечених пиріжків, що смачно пахнуть, приманить усіх домочадців, і вони навряд чи пролежать цілими ці півгодини. Отже відразу готуйте чай, каву, пікантний низькокалорійний овочевий соус і приступайте до трапези!
У великому асортименті дійсно смачних домашніх страв, що готують кухарі ТМ Смачнота ви знайдете оригінальні закуски та блюда для швидкого сніданку, ситного обіду, легкої вечері. Це улюблені: сирники, пельмені, вареники з різноманітними начинками, млинці та налисники, фаршировані перці та голубці, смачна домашня піца, пироги солодкі та закусочні кіші на будь-який смак, котлети та фрикадельки для дітей та дорослих, неперевершена домашня ковбаса та ковбаски-гриль та ще багато чого. Завітайте до нашого меню та оберіть улюблену страву.
Смачного!