Голубці з м'ясом або долма з виноградного листя в мультиварці - рецепт

Щоб ваша мультиварка не стояла без діла, готуйте в ній більші смачні та корисні страви за нашими рецептами. Наприклад, ніжна долма або голубці з виноградного листя з м'ясом у мультиварці.

Замість капустяного листя, фарш з м'яса та рису загортають у листя виноградної лози – свіжі або консервовані. Останні купити не проблема на ринку, у відділах кавказьких приправ та спецій або заздалегідь заготовити виноградне листя самостійно. Справа в тому, що голубці з виноградного листя, яке пропонуємо приготувати в мультиварці, це блюдо, популярне в Азербайджані (там воно називається долма), у вірмен це толма, також його готують у Грузії, Туреччині, Албанії, дуже поширене воно і на півдні нашої країни.

На 4-5 порцій долми або голубців з м'ясом у виноградному листі знадобиться

  • Виноградне листя (консервоване в банці) – 20 шт;
  • фарш із нежирної баранини або змішаний фарш із яловичини та свинини – 400 г;
  • круглозерний рис – 80 г;
  • цибуля – 2 шт, величина середня;
  • томатна паста – 1,5 столової ложки;
  • сметана – 150 г;
  • базилік або петрушка – 5-6 гілочок;
  • олія рафінована або топлена - 1 столова ложка;
  • м'ясний бульйон або вода – 1 склянка;
  • сіль, мелений перець – спеції беремо до смаку.

Приготування долми з м'ясом у виноградному листі

  1. Рис у ситечці прополіскуємо під краном і далі варимо до неповної готовності, воду при цьому не солимо. Зливаємо, злак повністю остуджуємо.
  2. Головки цибулі чистимо, ополіскуємо. Одну дрібно-дрібно нарізаємо або подрібнюємо у блендері. Відправляємо у фарш разом зі спеціями і рисом, що остигнув.
  3. Ретельно і довго вимішуємо фарш на голубці у виноградному листі – вологими руками.
  4. Другу цибулину шаткуємо половинками кілець і на топленій або рафінованій олії обсмажуємо 1-2 хвилини, до слабкої жовтизни. Додаємо томатну пасту, дві-три ложки води або бульйону, дрібно нарізану зелень базиліка або петрушки. Тушкуємо 5-6 хвилин.
  5. Начинкою з м'яса та рису фаршируємо консервоване виноградне листя. Завертаємо їх рулетиками, загинаючи кінці всередину – як звичайні голубці.
  6. Складаємо в один або два шари на дно чаші мультиварки. Заливаємо заздалегідь зробленим соусом зі смаженої цибулі з томатом і сметаною, заливаємо основною порцією бульйону або води, що залишилася. Виставляємо програму «Тушкування», час 60 хвилин. Десь через 40 хвилин відкриваємо кришку, солимо і перчимо до смаку, злегка перемішуючи рідину ложкою. Пробуємо на смак і якщо смак вас влаштовує, захлопуємо кришку агрегату і на тій же функції - "Тушкування" - продовжуємо готувати 20 хвилин.
  7. Перед подачею, при бажанні, посипаємо порції голубців із виноградного листя ще зеленню. Окремо подаємо густу свіжу сметану.

Смачного!