Страва це великоднє. Готувати його треба з любов'ю та ласкою. І зветься воно сирною паскою. Смачний символ Світлого Воскресіння має бути на святковому столі з самого ранку у кожному домі. Готується вона напередодні великого свята з топленого домашнього сиру з невеликою кількістю кардамону, ряжанки та цедри апельсина або мандарину. Ви можете здивувати своїх рідних, близьких і вибрати на святковий сніданок не тільки запропонований рецепт, але й будь-який інший, чи то сирна запечена, чи паска із мигдалем та ізюмом – вибирати саме вам. Тут головна та обов'язкова умова – готуйте з чистим серцем та гарним настроєм!
Продукти:
- ряженка фермерська – 3 літри;
- сир 9% жирності - 0,5 кг;
- цукор – 100 грам або до смаку;
- масло вершкове 82,5% - 100 грам;
- кардамон – на кінчику чайної ложечки;
- подрібнена цедра апельсина або мандарина - 1 чайна ложка без гірки.
Приготування
- Ряжанку перелийте в каструлю і заваріть до розшарування – коли на поверхні почнуть плавати великі пластівці.
- Тоді відкиньте склад на сито, застелене марлею. Потім кінці марлі зав'яжіть і підвісьте грудочки сиру в марлі над мискою, щоб туди капала сироватка. Залиште на годину-півтори у підвішеному стані.
- Від отриманого топленого сиру візьміть 1/4 частину і змішайте із звичайним сиром – і вже цю суміш протріть крізь сито.
- Далі ніжну субстанцію з'єднайте з м'якою олією, подрібненою цедрою, цукром та кардамоном. Візьміть лопатку та ретельно розімніть й розоріть до кремоподібного стану.
- Далі сухою марлею застеліть ємність під паску. На дно і по стінках викладіть чистий топлений сир, а по центру покладіть суміш звичайного та топленого сиру з добавками.
- Прикрийте виріб зверху марлею, підставте під форму тарілку, на паску під марлею – гніт. Тримайте в холодильнику 12-14 годин.
- Перед подачею, перевернувши форму, викладіть паску з топленого сиру на блюдо. Частування можна прикрасити яскравими цукатами або драже.