Зазвичай тефтелі з рисом готують і тушкують у томатній підливі. Але є рецепт тефтель без додавання в них рису, в духовці і густому сметанному соусі - і цей варіант нічим не гірше традиційного. І навіть для багатьох здасться смачнішим! Адже рис, хоч і робить блюдо більш ситним і збільшує об'єм фаршу, але без нього тефтелі, справді виходять набагато ніжніше, а підлива зі сметанного соусу робить їх просто божественними!
Якщо запікати тефтелі без рису в духовці, на вашому столі опиниться високобілкова та низькокалорійна страва, яку можна їсти, навіть на пізню вечерю, не побоюючись нашкодити фігурі.
Як приготувати тефтелі без рису в приголомшливій сметанній підливі, запікаючи в духовці?
- Дотримуйтесь простого рецепту.
Що потрібно з розрахунку на 4-5 порцій
• Фарш з будь-якого м'яса (але краще брати порівну свинячу та яловичу м'якоть) – 650 г;
• яйце свіже – 1 велике;
• цибулини ріпчасті – 2 шт. середньої величини;
• часник – 2 невеликі зубчики;
• сметана 15-20% - 1 склянка;
• борошно або дрібномолоті панірувальні сухарі – 3 столові ложки;
• рафінована олія – 3-4 столові ложки;
• перець, сіль, зелень петрушки/кропу – на ваш смак.
Приготування
- Змішайте в рівних порціях свинячий і яловичий фарш – з цих двох різновидів м'яса тефтелі виходять не сухими, а соковитими.
- Почистіть обидві цибулини, дрібно нарубайте ножем, поділіть на дві порції. Одну на невеликій кількості рафінованої олії доведіть до жовтого слабкого відтінку, остудіть і введіть у фарш.
- Додайте в масу на тефтелі сире яйце, часник через тиснення, сіль і перець, 1 столову ложку борошна або сухарів. Фарш для тефтель перемішайте ретельно і довго - близько 5-7 хвилин. Якщо він недостатньо соковитий, можна внести пару ложок кип'яченої охолодженої води. Після вимішування масу (протягом кількох хвилин) відбийте об миску. Дайте настоятися хвилин двадцять.
- Вологими руками сформуйте акуратні тефтельки - розмір на ваш розсуд: можуть бути величиною з яйце або мандарин.
- Далі помістіть сковороду на увімкнену конфорку, відправте в неї масло і грійте до гарячого. Обвалюючи тефтелі в залишках борошна або сухарів, обсмажте до золотистої скоринки з усіх боків і відразу перекладіть у форму.
- У масло, що залишилося від обсмажування тефтелей, киньте другу порцію цибулі. Довівши його до золотистого кольору, внесіть сметану і готуйте, помішуючи, близько 3 хвилин. Сметанним соусом покрийте тефтелі у формі - і духовку, нагріту при t 180 °С. Нічим не закриваючи форму, готуйте тефтелі без рису в сметанній підливі в духовці 20-24 хвилини.
- Перед подачею покришіть у страву зелень, вибравши на свій смак кріп або петрушку. Для гарніру підійдуть крупи (гречка, перлівка), макарони, тушковані або запечені овочі.
Смачного!