Майже кожен народ має свої дрібноштучні закриті вироби з тіста, відварені у воді або на пару. Тому у традиційних пельменів є безліч стільки ж багатонаціональних аналогів, і не факт, що вони поступаються у старшинстві. Та й що дивного: є мука, є начинка, все інше – виключно вправність гарної господині, і так було за всіх часів. Зокрема, перші згадки вареників з картоплею відносять приблизно до тих самих років, що й пельменів - страві кілька століть.
Але, мабуть, найсмачніші вареники завжди готували з вишнею. Для вареників відбиралися в міру стиглі ягоди – що набралися сонця і смаку, але не перезрілі; головне, щоб легко відокремлювалася кісточка і не надто розтікався сік. На жаль, зараз для них не сезон, а тому в цьому рецепті для вареників з вишнею використовуються ягоди, припасені та заморожені у морозилці з літа, як домашні напівфабрикати.
Щоб приготувати класичне тісто для вареників з вишнею треба:
- 725 г якісного пшеничного борошна (в т.ч. на підпил);
- 85 г яєць (1 ціле та 2 жовтки);
- 235 г молока 3,5% жирності;
- 25 г цукру;
- 8 г солі.
Начинка для вареників із замороженою вишнею складається з:
- 835 г замороженої вишні без кісточок;
- 155 г цукру;
- 20 г кукурудзяного крохмалю;
- 3 г солі.
Для приготування вареників з вишнею візьміть:
- 455 г тіста;
- 565 г вишневої начинки;
- 45 г свіжих курячих яєць для кращого формування;
- 2,5 л води;
- 25 г цукру;
- 8 г солі;
- 10 г меленої кориці;
- 55 г сметани.
Класичні вареники з вишнею, покроковий рецепт до виконання:
- Тісто для вареників відрізняється від пельменного тіста великою кількістю яєць та заміною води на молоко. Також у рецепт може входити цукор (звичайно, якщо інгредієнти належать до десертної групи). Щоб зробити таке тісто, просійте борошно пшеничне в миску, додавши інші сипучі продукти.
- Візьміть миску для рідких інгредієнтів. Влийте в неї остуджене до 35 градусів молоко. Не намагайтеся вибирати жирніше. Оптимальна жирність молока для тіста – 2,5%.
- Два середні яйця розбийте в миску, приправте сіллю та цукром, після чого перемішайте вилкою до з'єднання білка з жовтком. Продовжуючи збивати, обережно влийте молоко.
- Коли яєчно-молочна суміш стане однорідною, у борошні зробіть кратер і додайте її туди.
- Замішуючи тісто, намагайтеся діяти швидко та енергійно. Тривале вимішування тіста вареникам протипоказане. Коли буде готово, накрийте серветкою і дайте «відпочити», не турбуючи його принаймні хвилин сорок.
- Для начинки розморозьте вишню без кісточок, посипте цукром, за кілька хвилин зцідіть сік.
- У вишневому соку розведіть кукурудзяний крохмаль. Поставте суміш на вогонь, тримайте до загусання, потім додайте ягоди і дайте суміші повністю охолонути, - тільки коли начинка загусне, вона стане придатною для вареників.
- Розкотіть тісто, розділіть на порції, змастіть яєчним жовтком. Підпиліть мукою форму і перенесіть на неї заготовки. Пальцями зробіть поглиблення, розкладіть начинку.
- Сформуйте вареники. Не дуже страшно, якщо просвічує начинка, - більше того, за негласними правилами так і має бути. Раніше вважалося, що якщо у господині вареники з вишнею виглядають надто вже «пельменно» – рівні, білі, без яскравих вишневих слідів, – значить вона робить надто товсте тісто.
- Киплячу воду злегка посоліть і приправте цукром. Опустіть вареники з вишнею в окріп і варіть близько 5 хвилин при середньому кипінні.
- При подачі посипте сумішшю кориці та цукру. Окремо подайте сметану.
Можливий варіант самостійного виготовлення солодкого соусу, який ви легко зробите своїми руками.
Смачного!